Χανιά

Οροπέδιο Ομαλού 

oropedio-omalou900x600

Το οροπέδιο του Ομαλού Χανίων βρίσκεται σε απόσταση 38 χιλιόμετρα από τα Χανιά σε ύψος 1100 μέτρα στα Λευκά Όρη. Εχει έκταση 15 τετραγ. χιλιόμετρα και το μεγαλύτερο μέρος του ανήκει στους κατοίκους του χωριού Λάκκοι. Επί τουρκοκρατίας ήταν άντρο επαναστατών. Μόνο δυο φορές κατάφεραν οι Τούρκοι να φθάσουν ως εκεί και για λίγες μέρες, κατά την αποτυχούσα επανάσταση των ετών 1886 – 1888 (επανάσταση των χιλίων ημερών). Από τον Ομαλό πηγάζει το γνωστό επαναστατικό άσμα: Πότε θα κάνει ξαστεριά πότε θα Φλεβαρίσει να πάρω το τουφέκι μου…να κατεβώ στον Ομαλό… Εχει τρεις εισόδους μια από την πλευρά των Λάκκων (πόρος), μιά από την πλευρά των Σφακιών (ξυλόσκαλο από όπου αρχίζει και το γνωστό Φαράγγι της Σαμαριάς, και μιά από την πλευρά του Σελίνου).

Κίσσαμος

Η Κίσσαμος είναι μια πόλη που βρίσκεται 36 χλμ. δυτικά των Χανίων και έχει περίπου 5000 κατοίκους. Η σωστή ονομασία είναι “Κίσαμος” με ένα “σ”, το όνομα Κίσσαμος είναι “αντιδάνειο” από το αγγλικό Kissamos όπου χρησιμοποιήθηκαν τα 2 “s” για να αποδωθεί σωστά το “σ” και να μην ακούγεται ως “ζ”.

Η οικονομική ανάπτυξη της περιοχής βασίζεται περισσότερο στο κρασί που παράγει, το διάσημο κρασί Κίσσαμου, στο λάδι και στην παραγωγή αγροτικών προϊόντων. Έτσι η μικρή πόλη δεν έχει μετατραπεί σε ένα πολυσύχναστο τουριστικό θέρετρο. Η πόλη Καστέλι βρίσκεται στο σημείο όπου η αρχαία πόλη Κίσσαμος βρίσκονταν κάποτε.

Συχνά λεωφορεία ενώνουν την Κίσσαμο με τα Χανιά και, από το λιμάνι της πόλης, τακτικά πλοία φεύγουν για το Γύθειο στην Πελοπόννησο, και για το νησί Κύθηρα. Από το Καστέλι Κίσσαμου μπορεί κανείς να επισκεφτεί τα ενδιαφέροντα αρχαιολογικά σημεία της Πολυρηνίας και Φαλάσαρνας, το εντυπωσιακό φαράγγι στα Τοπόλια, τα νησιά Γράμβουσσα και τη Λίμνοθάλασσα του Μπάλου.

kissamos900x600

Πλατανιάς

platanias900x600

Σε απόσταση 11 χιλιομέτρων δυτικά των Χανίων συναντάμε τον Πλατανιά. Πρόκειται για ένα παραθαλάσσιο χωριό, όμορφο και γραφικό, που τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει ραγδαία τουριστική ανάπτυξη. Ο οικισμός είναι κτισμένος κατά μήκος της παραλίας και διαθέτει εκπληκτική θέα.

Σφακιά

Σφακιά ονομάζουμε τόσο την νοτιο-ανατολική περιοχή του Νομού Χανίων αλλά και την Χώρα Σφακίων, το λιμάνι στην νότια ακτή του νομού και έδρα του Δήμου Σφακίων, που απέχει 75 χιλιόμετρα από τα Χανιά.

Ο Δήμος Σφακίων είναι ο πιο αραιοκατοικημένος σε όλη την Ελλάδα έκταση 468 τ.χλμ., πληθυσμός 2484 κάτοικοι) και περιλαμβάνει τα χωριά Χώρα Σφακίων, Ανώπολη Άγιος Ιωάννης, Αγία Ρουμέλη, Ασφένδου, Λουτρό, Πατσιανός, Σκαλωτή, Ιμπρος, Ασκύφου και Φραγκοκάστελλο.

Ολόκληρα τα Σφακιά χαρακτηρίζονται από τη φυσική ομορφιά ενός άγριου ορεινού τοπίου το οποίο συνδυάζεται μοναδικά με τη θάλασσα.

sfakia900x600

Παλαιοχώρα

paleochora900x600

Η Παλαιοχώρα ήταν ένα ήσυχο ψαράδικο χωριό που έχει εξελιχθεί σε τουριστικό θέρετρο. Βρίσκεται στο νοτιοδυτικό τμήμα του νομού Χανίων και απέχει 74 χιλιόμετρα από την πόλη. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της περιοχής είναι το ότι αποτελεί το νοτιότερο σημείο της χώρας μας και το νοτιοανατολικότερο γεωγραφικό σημείο της Ευρώπης.

Σχετικό Link Πατήστε εδώ

Βρύσες

30 χιλιόμετρα Νοτιοανατολικά των Χανίων, ακριβώς 2 χιλιόμετρα από την Εθνική οδό προς το Ρέθυμνο βρίσκονται οι Βρύσες, ένα όμορφο χωριό με 850 μονίμους κατοίκους, κτισμένο σε μια κοιλάδα γεμάτη από δέντρα, οργιαστική βλάστηση και τρεχούμενα νερά.

Ακριβώς στη διασταύρωση με την Εθνική οδό, υπάρχει η “Ελληνική Καμάρα”, μια Ελληνορωμαϊκή γέφυρα με χαρακτηριστικά και από πιο πρόσφατες περιόδους, όπως Ενετικά και Οθωμανικά.

Επίσης αξιοπρόσεκτες είναι και κάποιες εκκλησίες και στις Βρύσες και στα γύρω χωριά.

vrisses900x600

Γεωργιούπολη

georgioupoli900x600

Παραθαλάσσιο χωριό που έχει εξελιχθεί σε σύγχρονο τουριστικό θέρετρο. Βρίσκεται σε απόσταση 38 χλμ. νοτιοανατολικά από τα Χανιά.
Το χωριό βρίσκεται σε μια περιοχή γεμάτη δένδρα και καταπράσινη, στις εκβολές του ποταμού Αλμυρού. Σε αυτό ακριβώς το σημείο υπάρχει και το μικρό λιμανάκι του οικισμού, που φιλοξενεί μικρά σκάφη και ψαροκάικα.

Ρέθυμνο

Αργυρούπολη

Η Αργυρούπολη απέχει 27 χλμ. από το Ρέθυμνο και βρίσκεται στη διαδρομή της παλαιάς εθνικής οδού Ρεθύμνου – Χανίων. Το χωριό είναι χτισμένο στη θέση της αρχαίας Λάππας και συνδυάζει σπάνια φυσική ομορφιά και ιστορία.

Κοντά στην Αργυρούπολή βρίσκεται η τοποθεσία «Πηγές» με οργιαστική βλάστηση από υπεραιωνόβιους πλάτανους, μικρούς πανέμορφους καταρράκτες, μικρές λίμνες, πολλά ρυάκια με γάργαρα τρεχούμενα νερά που κινούν αρκετούς νερόμυλους. Ιδανική τοποθεσία για καφέ, ποτό, ή και νόστιμο φαγητό μέσα σε ένα περιβάλλον που πραγματικά ανοίγει την όρεξη. Στον ίδιο χώρο μπορείτε να δείτε και το μικρό εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννη και της Αγίας Δύναμης που είναι κτισμένο κάτω από ένα μεγάλο βράχο.

argiroupoli900x600

Ελεύθερνα

eleftherna900x600

Η Ελεύθερνα βρίσκεται στην επαρχία Μυλοποτάμου, 25 χιλιόμετρα νοτιανατολικά του Ρεθύμνου. Από το 1972 έχει χαρακτηριστεί «τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους» και προστατευόμενος αρχαιολογικός χώρος. Απέναντι απ’ το χωριό σώζονται τα ερείπια μιας από τις σπουδαιότερες πόλεις της αρχαίας Κρήτης. Η αρχαία Ελεύθερνα άνθισε μετά τον 8ο αιώνα π.Χ., όταν Δωριείς από την ηπειρωτική Ελλάδα έφτασαν εδώ.

Δήμος Aρκαδίου

Ο Δήμος Aρκαδίου, ένας από τους 11 του Νομού Ρεθύμνης, καταλαμβάνει έκταση 123.027 στρεμμάτων και σύμφωνα με την απογραφή του 2001 έχει πληθυσμό πάνω από 5.800 κατοίκους.
Η έδρα του βρίσκεται στο χωρίο ‘Aδελε και έχει συγκροτηθεί από τις παρακάτω Κοινότητες: ‘Aδελε, Χαμαλεύρι, Πηγή, Μέση, Παγκαλοχώρι, Κυριάννα, Χάρκια, Αμνάτος, Έρφοι, Σκουλούφια, Ελεύθερνα, Αρχαία Ελεύθερνα, Πρίνος. Δυτικά συνορεύει με το Δήμο Ρεθύμνης, Ανατολικά με το Δήμο Γεροποτάμου και Νότια με το Δήμο Συβρίτου.

Σχετικό Link Πατήστε εδώ

arkadi900x600

Μαργαρίτες

margarites900x600

Το χωριό Μαργαρίτες απέχει από το Ρέθυμνο 27 χλμ ανατολικά. Βρίσκεται κοντά στην αρχαία Ελεύθερνα και παλιότερα αναφέρονταν με το όνομα “Μαγαρίτες”. 
Πιθανόν το όνομα του χωριού να έχει σχέση με τη βυζαντινή λέξη “μαγαρικόν”. 

(Οι βυζαντινοί έλεγαν “μαγαρικά” τα αντικείμενα από πηλό, τα πήλινα σταμνιά, κύπελλα, πιάτο κλπ. Τους παλιούς αγγειοπλάστες των “μαγαρικών” αγγείων ίσως τους έλεγαν “μαγαρικούς” και απόκτησαν με τα χρόνια το επώνυμο Μαγαρίτες, όπως συμβαίνει με πολλά ονόματα, και πιθανόν αυτοί να ήταν οι πρώτοι οικιστές του χωριού).

Οι Μαργαρίτες έχουν παράδοση στην αγγειοπλαστική (όπως και το Θραψανό), μάλιστα οι κάτοικοι του χωριού εξακολουθούν ακόμα να κατασκευάζουν πήλινα αγγεία, απομιμήσεις αρχαίων μινωικών αγγείων.

Πλακιάς

Πρόκειτε για ένα μικρό ψαράδικο χωριό στην νότια ακτή της Κρήτης, 35 χιλιόμετρα από το Ρέθυμνο.

Συνδυάζει την παραδοσιακή χωριάτικη ατμόσφαιρα με μια σειρά από μπαρ και ταβέρνες κατά μήκος της παραλίας του. Υπάρχουν πολλές μικρές αμμουδιές στην περιοχή, πεντακάθαρες, παρόλο που η άμμος έχει ένα χαρακτηριστικό γκρι χρώμα. Η περιοχή είναι ανοικτή στους ανέμους του Λιβυκού, γι’ αυτό και έχει την προτίμηση των ιστιοπλόων ανεμοσανίδας (γουίντσέρφιν). Μπορεί κανείς να επωφεληθεί και να επισκεφθεί το μοναστήρι της Πρέβελης και το κοντινό ενετικό χωριό Σπήλι.

plakias900x600

Σπήλι

spili900x600

Το Σπήλι βρίσκεται νοτιοδυτικά του Ρεθύμνου, στα 30χλμ και το όνομα του το πήρε από μια μικρή σπηλιά στη θέση Περιστερέ. Πριν το χωριό ο επισκέπτης συναντά το πιο εντυπωσιακό ίσως μινωικό νεκροταφείο με 300 λαξευτούς τάφους, οι περισσότεροι εκ των οποίων παραμένουν ασύλητοι.

Το Σπήλι είναι πρωτεύουσα της επαρχίας, συγκοινωνιακός κόμβος για την νότια Κρήτη και είναι ένας ιδανικός τόπος για διακοπές, καθώς είναι βολικό να το αξιοποιήσει κανείς ως ορμητήριο στα νότια παράλια του Ρεθύμνου.

Μελιδόνι

Το χωριό του Μελιδονίου βρίσκεται 28 χιλιόμετρα ανατολικά του Ρεθύμνου κοντά στην εθνική οδό προς Ηράκλειο και στο χωριό Πέραμα. Διαδρομή: Ρέθυμνο – Πάνορμο – Πέραμα – Μελιδόνι. Το Μελιδόνι φημίζεται για το σπήλαιό του, που έχει αρχαιολογική και ιστορική αξία.

melidoni900x600

Ηράκλειο

Αρχάνες

archanes900x600

Οι Αρχάνες βρίσκονται πολύ κοντά στο Ηράκλειο, μια και η μεταξύ τους απόσταση είναι μόλις 15 χλμ. ενώ απέχουν περίπου 10χλμ. από τον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού.
Η κωμόπολη των Αρχανών, με πληθυσμό 3860 κατοίκους, αποτελεί τη διοικητική έδρα του Δήμου Αρχανών και είναι κτισμένη σε μια σχετικά μικρή, κλειστή, μεσογειακή κοιλάδα στα 380μ. υψόμετρο. Δυτικά του οικισμού υψώνεται το ορόσημο των Αρχανών, το ανθρωπόμορφο όρος Γιούχτα, που τον επισκιάζει και οι αρχαίες παραδόσεις το έχουν συνδέσει με μύθους και θρύλους για θεούς και ήρωες.

Σχετικό Link Πατήστε εδώ

Λιμήν Χερσονήσου Ηρακλείου

Ο Λιμήν Χερσονήσου είναι παραθαλάσσιος οικισμός και πρώην κοινότητα της επαρχίας Πεδιάδος στο νομό Ηρακλείου, με 2.981 κατοίκους το 2001. Σήμερα αποτελεί κωμόπολη , Δημοτικό διαμέρισμα και έδρα του Δήμου Χερσονήσου. Η θέση του είναι στο 26,1 χλμ. της κεντρικής οδικής αρτηρίας προς Άγιο Νικόλαο, στη θέση της αρχαίας πόλης με το ίδιο όνομα. Στο Λιμένα Χερσονήσου , ο οποίος είναι τουριστικά ανεπτυγμένος, λειτουργούν μεταξύ άλλων ΚΕΠ, Δημοτικό σχολείο, 2 Νηπιαγωγεία, Γυμνάσιο και Λύκειο, ταχυδρομείο, ΟΤΕ, καθώς επίσης περιφερειακό ιατρείο. Κύριες ασχολίες είναι ο τουρισμός , η ελαιοκομία, η αμπελοκαλλιέργεια και η καλλιέργεια πρώιμων κηπευτικών. Στον οικισμό συναντάμε τις εκκλησίες του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και την παλαιά της Αγίας Παρασκευής στο Καστρί.

Σχετικό Link Πατήστε εδώ

limin-hersonisou900x600

Μάταλα

matala900x600

Τα Μάταλα είναι μικρό παραθαλάσσιο χωριό και διάσημη παραλία της νότιας Κρήτης στον νομό Ηρακλείου. Η θέση τους είναι στη δυτική ακτή της επαρχίας Πυργιωτίσσης. Η παραλία των Ματάλων κατοικούνταν από την αρχαιότητα, και οι τότε κάτοικοι σκάλισαν ένα σύνολο σπηλαίων στο μαλακό πέτρωμα του βουνού. Οι σπηλιές παρέμειναν άδειες για χιλιάδες χρόνια μέχρι που κάποιοι περιπλανώμενοι χίπις τις ανακάλυψαν και τις κατοίκησαν για κάποια περίοδο. Αρκετοί άλλοι τους ακολούθησαν όπως οι Μπομπ Ντίλαν, Τζάνις Τζόπλιν και Κατ Στήβενς.Την περίοδο της χούντας με εντολή του Μητροπολίτη Γορτύνης απελάθηκαν οι τουρίστες από τα σπήλαια των Ματάλων. Το χωριό προηγουμένως ήταν ένα ψαροχώρι ενώ σήμερα ζει κυρίως από τον τουρισμό. Υπάγεται στο Δημοτικό διαμέρισμα Πιτσιδίων του Δήμου Τυμπακίου. Η απόστασή του από το Ηράκλειο είναι 70,6 χιλιόμετρα.

Σχετικό Link Πατήστε εδώ

Λασίθι

Άγιος Στέφανος

Ορεινό Κοινοτικό Διαμέρισμα μεταξύ Πεύκων και Σταυροχωρίου. Η παλιά του ονομασία ήταν Γράς (Greas) και μ’ αυτήν αναφέρεται στην Ενετική απογραφή του 1583 με 305 κατοίκους, φαίνεται πως είναι οικογενειακό Ενετικό όνομα. Απέχει 39 χιλιόμετρα από την Σητεία και 31 από την Ιεράπετρα.

agios-stefanos900x600

Μακρύ Γιαλός

makry-gialos900x600

Βρίσκεται 30 χιλιόμετρα ανατολικά της Ιεράπετρας και 33 νοτίως της Σητείας πάνω στον νότιο οδικό άξονα Σητείας-Ιεράπετρας. Είναι γνωστό τουριστικό θέρετρο στο Λυβικό πέλαγος, κοντά στο χωριό Ανάληψη. Ο Μακρύ Γιαλός ήταν ένα μικρό ψαροχώρι, αλλά τώρα πια έχει γίνει ένα πολύ γνωστό τουριστικό θέρετρο εξαιτίας και της ζεστής τοπικής φιλοξενίας. Το χωριό διατηρεί τον παραδοσιακό του χαρακτήρα και είναι ιδανικό γι’ αυτούς που αναζητούν ησυχία και γραφικότητα στις διακοπές τους.

Το όνομα Μακρύ Γιαλός προέρχεται από την μεγάλη αμμώδη παραλία που υπάρχει εκεί.
Τα κρυστάλλινα και ρηχά νερά της οποίας είναι ιδανικά για παιδιά αλλά και για μεγάλους.

Ελούντα

Βρίσκεται 11 χιλιόμετρα Βόρεια από τον Άγιο Νικόλαο, 70-77 χιλιόμετρα Ανατολικά από το Διεθνές Αεροδρόμιο του Ηρακλείου (Νέα ή Παλαιά Εθνική Οδός) και 80 χιλιόμετρα Δυτικά από το αεροδρόμιο της Σητείας. Έχει 1650 μόνιμους κατοίκους.

Η Ελούντα είναι δημοφιλής προορισμός για μεγάλο αριθμό τουριστών, Ελλήνων και ξένων, όπου ο επισκέπτης έχει πρόσβαση σε ικανό αριθμό ξενοδοχειακών μονάδων όλων των κατηγοριών μέχρι και ενοικιαζόμενα δωμάτια. Οι ταβέρνες, τα εστιατόρια, τα μπαρ και τα άλλα κέντρα όλων των ειδών εξασφαλίζουν πλήρως το φαγητό, το ποτό και την διασκέδαση των επισκεπτών.

Σητεία

sitia900x600

Πανάρχαιη πόλη της Ανατολικής Κρήτης, πατρίδα του ποιητή του «Ερωτόκριτου» Βιτσεντζου Κορνάρου, η Σητεία κατοικήθηκε και γνώρισε την ακμή στην Μινωική εποχή και σε όλες τις ιστορικές περιόδους της Κρήτης από τους Κλασικούς χρόνους έως την εποχή της Οθωμανικής κατάκτησης.
Βρίσκεται σε απόσταση 64 χιλιόμετρα Ανατολικά του Αγίου Νικολάου, 129 χιλιόμετρα Ανατολικά του Ηρακλείου και 61 χιλιόμετρα Βορειοανατολικά από την Ιεράπετρα. Κατοικείται από σχεδόν 10.000 μόνιμους κατοίκους.